Ορχήστρα Αναγέννηση, Μεικτή & Παιδική Χορωδία

Η Ορχήστρα και οι Χορωδίες που λειτουργούν στο Ωδείο Αναγέννηση είναι από τα καλύτερα εργαστήρια πρακτικής και ένταξης όλων των σπουδαστών στην καλλιτεχνική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Οι σπουδαστές του ωδείου συμμετέχουν σ’ αυτά χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Ορχήστρα Αναγέννηση

Η Ορχήστρα Αναγέννηση ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία στην αρχή σε μορφή μικρού συνόλου από έγχορδα και πνευστά το έτος 1992 υπό την διεύθυνση του μαέστρου και διευθυντή του Ωδείου Αναγέννηση Τιμόθεου Λιγνού και στη συνέχεια συστάθηκε σε μικρή συμφωνική ορχήστρα. Αποτελείται από σπουδαστές Μέσης και Ανωτέρας σχολής, καθώς και από απόφοιτους του Ωδείου και επαγγελματίες.

Μαέστρος από το 1996 έως το 2000 διατέλεσε η Βαλεντίνη Μήτση και από το 2000 έως σήμερα η Λουντμίλα Λιμόροβα. Η Ορχήστρα Αναγέννηση έχει δώσει μέχρι σήμερα πολλές συναυλίες. Τον Ιανουάριο του 1997 στην Παλαιά Βουλή των Ελλήνων, έδωσε συναυλία η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το Δ’ πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Τον Μάιο του 1997 με την σύμπραξη της Μικτής Χορωδίας του Ωδείου υπό την διεύθυνση του Τιμόθεου Λιγνού, παρουσίασε το ορατόριο «Αλληλούια» από το έργο «Μεσσίας» του Χαίντελ. Επίσης έχει παρουσιάσει με επιτυχία σημαντικά έργα με την σύμπραξη της Μικτής Χορωδίας, όπως τα «Κατά Ματθαίον Πάθη» του Μπαχ τον Απρίλιο του 2005, αποσπάσματα από το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ τον Απρίλιο του 2006, το «Gloria» του Βιβάλντι τον Φεβρουάριο του 2007 και την λειτουργία Missa Brevis σε Ρε ελάσσονα του Μότσαρτ τον Απρίλιο του 2008 σε διάφορους συναυλιακούς χώρους. Επιπλέον το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ορχηστρικά έργα όπως J. Strauss, G. Faurè, H. Purcell , V. Bellini G. Verdi, Ennio Morricone, Toru Takemitsu, έργα Ελλήνων συνθετών όπως Γιώργου Μηνά, Πλάτων Ανδριτσάκη, Νίκου Κυπουργού, Αλέξανδρου Καλογερά, κονσέρτα όπως Μπετόβεν για πιάνο & ορχήστρα, Τέλεμαν για 2 βιόλες, Μότσαρτ για Βιολί και Βιόλα, Sinfonia Concertante του Μότσαρτ και οπερετικά έργα που εκτελεί με την σύμπραξη μονωδών κ.α.

Έχει διατελέσει μαέστρος της ορχήστρας ο καθηγητής του ωδείου μας Γιώργος Μηνάς.
Νυν μαέστρος ο ταλαντούχος και αριστούχος απόφοιτος του Ωδείου Αναγγένηση Στάθης Χωματσάς με σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μικτή Χορωδία
Η Μικτή Χορωδία του Ωδείου Αναγέννηση ιδρύθηκε το 1990 από τον Διευθυντή και ιδρυτή του Ωδείου τον μαέστρο Τιμόθεο Λιγνό. Αποτελείται από σπουδαστές και απόφοιτους του Ωδείου, καθώς και φίλους που είναι λάτρεις του χορωδιακού συνόλου. Το ρεπερτόριο είναι πλούσιο σε προκλασικά, κλασικά και σύγχρονα έργα. Ερμηνεύει κυρίως έργα a capella και έργα με την σύμπραξη της Ορχήστρας Αναγέννηση. Οι δραστηριότητες και οι εμφανίσεις της χορωδίας είναι πολλές και ποικίλες. Έχει παρουσιάσει έργα και ορατόρια όπως τα «κατά Ματθαίον Πάθη» του Μπαχ, την «Λειτουργία Missa Brevis σε Ρε ελλάσονα» του Μότσαρτ, «Gloria» του Βιβάλντι, έργα Ελλήνων Συνθετών και άλλα, σε αίθουσες όπως στον «Παρνασσό», στο «Παλλάς», στο πολιτιστικό κέντρο «Αντώνης Τρίτσης», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος», στο ανοιχτό θέατρο «Αλέξης Μινωτής», στις αίθουσες της Καθολικής Εκκλησίας και της Ευαγγελικής Εκκλησίας Αθηνών και στην κρατική τηλεόραση.

Επίσης έχει συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις διαφόρων δήμων υπό την αιγίδα της Unesco. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς της Χ.Ο.Ν όπου απέσπασε δύο φορές το Α’ Βραβείο και Αριστείο. Επιπλέον υπό την διεύθυνση του μαέστρου Σπύρου Βίγκου, κατέκτησε δύο φορές την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών της Αθηναϊκής Πολυφωνίας τον Νοέμβριο του1998 στην Ρόδο και τον Νοέμβριο του 2007 στην Αθήνα. Παιδική Χορωδία Η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Αναγέννηση ξεκίνησε το 1995. Την απαρτίζουν περίπου 25 μαθητές από 6 έως 14 ετών που τραγουδούν σε δίφωνη και τρίφωνη μορφή και είναι το φυτώριο που οδηγεί τους ταλαντούχους μικρούς μαθητές στην Μικτή Χορωδία. Έχει συμμετέχει σε πανελλήνιους διαγωνισμούς της Χ.Ο.Ν όπου απέσπασε και το Α’ Βραβείο. Έχει τραγουδήσει στο ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών με έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου, έχει τραγουδήσει έργα Ελλήνων συνθετών όπως Μ.Θεοδωράκη, Μ.Χατζιδάκι, Γ.Μηνά κ.α., έχει συμπράξει με την Μικτή Χορωδία και την Ορχήστρα Αναγέννηση και άλλες σπουδαίες χορωδίες σε έργα Μπαχ και Μότσαρτ Βέρντι και έχει πλούσιο ρεπερτόριο σε ελληνικά και αγγλόφωνα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Για 4 χρόνια διετέλεσε μαέστρος της Μικτής Χορωδίας ο Ιωάννης Βρυζάκης.
Νυν μαέστρος ο συνθέτης Γιώργος Μαλεφάκης απόφοιτος του Ωδείου μας.

Παιδική Χορωδία
Η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Αναγέννηση ξεκίνησε το 1995.
Την Παιδική Χορωδία από το 2007 έως το 2018 διηύθυνε η Χρίστινα Ξύδη Λιγνού η οποία έχει ολοκληρώσει τις σπουδές τις στη διεύθυνση χορωδίας δίπλα στον μεγάλο μαέστρο Μιχάλη Οικονόμου.
Από το 2018 έως το 2022 διηύθυνε η Ελένη Σδόγκου.
Σήμερα διδάσκει η καθηγήτρια πιάνου και θεωρητικών του ωδείου μας Ρούλα Τσακριλή